Polityka prywatności 5Alfa

Ostatnia aktualizacja: 6 lipca 2021

Firma 5Alfa z siedzibą w Bemmel, Leidijk 88, The Netherlands (pod numerem KvK KvK 59541504, BTW NL002431858B43), zwana dalej 5Alfa, jest odpowiedzialna za przetwarzanie danych według poniższej polityki prywatności.

Administratorem danych w firmie 5Alfa jest Lidia Krawczyk-Rikken, z którą można się skontaktować drogą emailową na lidia@5alfa.com lub telefonicznie na +31 (0)623 946 617.

5Alfa prowadzi i zarządza następującymi domenami i stronami internetowymi:

www.5alfa.com

www.lidiakrawczyk.com

 

Każdego użytkownika strony www oraz publikacji należących do 5ALFA obowiązuje aktualna Polityka Prywatności.

Podstawową zasadą, którą kieruje się 5Alfa jest to, że 5ALFA nie sprzedaje i nie udostępnia osobom trzecim danych personalnych czy adresowych klientów oraz użytkowników swoich serwisów. 5Alfa nie wysyła spamu.

 

Jak 5Alfa gromadzi dane osobowe

5Alfa gromadzi dane osobowe poprzez formularze online w dwojraki sposób:

  1. W przypadku zgłoszenia chęci otrzymania bezpłatnego produktu typu PDF lub video, lub chęci otrzymania newslettera ze wskazówkami na temat prowadzenia firmy. W tym przypadku formularz ma tylko 2 pola:
    • Imię
    • Adres e-mail.

Te dane są przechowywane przez 5Alfa w systemie do wysyłania automatycznych e-maili, na tą chwilę jest to Autorespond Nederland BV. Są to niezbędne dane do wysłania e-maili i ich personalizacji (imię). Wszystkie dane są zastrzeżone hasłem i dostępne tylko dla administratora danych firmy 5Alfa.

  1. W przypadku zakupu produktu/szkolenia 5Alfa, użytkownik zostaje klientem 5Alfa i zostawia dane takie jak
    • imię i nazwisko
    • adres e-mail
    • nazwa firmy
    • adres firmy lub prywatny
    • numer identyfikacji podatkowej BTW (opcjonalnie)
    • oraz numer telefonu.

Te dane są potrzebne do wystawienia faktury, oraz do utrzymania z klientem kontaktu poprzez e-mail lub telefon, aby poinformować klientów o bieżącym szkoleniu, oraz przyszłych ofertach. Dane te są przechowywane przez 5Alfa w bazie klientów, obecnie w systemie Autorespond Nederland BV. Wszystkie dane są zastrzeżone hasłem i dostępne tylko dla administratora danych firmy 5Alfa.

Wymagamy tylko tych danych, które są niezbędne do działania serwisu. Niepodanie wymaganych danych zablokuje tę czynność, w trakcie której wymagane było podanie danych.

Oprócz tych 2 sposobów gromadzenia danych przez formularze, 5Alfa gromadzi również dane automatycznie, podczas wizyt użytkownika na stronie www (tzw. cookies).

W tym przypadku zbierane są dane dotyczące samej wizyty, np. adres IP użytkownika, nazwa domeny, typ przeglądarki, typ systemu operacyjnego, itp. (dane logowania). Dane zbierane automatycznie mogą być użyte do analizy zachowań użytkowników na stronie internetowej, zbierania danych demograficznych o użytkownikach lub do personalizacji zawartości strony w celu jej ulepszenia. Dane te przetwarzane są jednak wyłącznie w celach administrowania stroną, zapewnienia sprawnej obsługi hostingowej, czy kierowania treści marketingowych i nie są kojarzone z danymi poszczególnych użytkowników. Więcej o cookies przeczytasz w dalszej części niniejszej polityki.

5Alfa nie gromadzi danych szczególnych czy/i wrażliwych

5Alfa nie ma intencji gromadzenia danych osób, które nie ukończyły 16 lat. Osoby niepełnoletnie nie są naszą grupą docelową, jakoże nie mogą prowadzić firmy. Jeżeli taka osoba zarejestrowała swoje dane na jednym z naszych serwisów, bez zgody opiekuna, nie jesteśmy w stanie sprawdzić tego faktu. W przypadku jakiegokolwiek podejrzenia, prosimy o kontakt z nami.

 

W jakim celu 5Alfa gromadzi dane osobowe

5Alfa gromadzi dane osobowe w następujących celach:

  • fakturacji i kontaktu z klientem w sprawie zakupionych szkoleń, spotkań i innych produktów
  • wykonania zapłaty za usługi lub produkty
  • przesłania wskazówek i informacji na temat prowadzenia firmy (e-mail, newsletter)
  • księgowania i wykonania deklaracji podatkowych

 

Czego NIE robimy z danymi osobowymi

5Alfa nie sprzedaje danych. 5Alfa nie używa danych również w rozszerzonych profilach użytkownika, co oznacza, że nie przetwarzamy danych automatycznie, bez interwencji człowieka (np. przez algorytmy), aby wyciągnąć wnioski na temat zachowań, itp. użytkowników.

 

Czy dane osobowe są udostępniane innym organizacjom lub osobom trzecim?

Tak, ale tylko w przypadkach koniecznych wymaganych prawem i ustawodawstwem, aby móc normalnie prowadzić firmę:

– firmie księgowej oraz doradcy podatkowemu,

– firmie zajmującej się hostingiem stron internetowych, w celu zgromadzenia danych z formularzy online,

– w systemie do wysyłania automatycznych e-maili, na tą chwilę jest to Active Campaign LCC,

– Google Analytics (‘cookies’), w celu analizy danych ruchu na stronie www.

Z każdą powyższą organizacją są zawarte umowy przetwarzania danych.

 

E-maile

Pod tekstem każdego e-maila wysłanego do użytkownika przez 5Alfa automatycznie, znajduje się link umożliwiający wypisanie z listy mailingowej. Wypisanie z wszystkich list mailingowych powoduje całkowite wykasowanie danych z systemu, o ile użytkownik nie jest już klientem 5Alfa. W tym przypadku dane są wykasowywane tylko z listy mailingowej.

 

Co się dzieje jeśli jesteś na mojej stronie internetowej – polityka Cookies.

Techniczne i funkcjonalne ‘cookies’ są używane na stronach internetowych 5Alfa, aby np. Twoja przeglądarka mogła zapamiętać moją stronę w historii przeglądania. Cookies to małe pliki tekstowe wysyłane do komputera internauty identyfikujące go w sposób potrzebny do uproszczenia lub umorzenia danej operacji. Cookies są nieszkodliwe ani dla komputera ani dla jego użytkownika i jego danych. Warunkiem działania cookies jest ich akceptacja przez przeglądarkę i nie usuwanie ich z dysku.

Podobnie jak większość stron internetowych, 5Alfa korzysta również z tzw. technologii śledzących, czyli plików cookies, które umożliwiają ulepszanie strony pod kątem potrzeb użytkowników ją odwiedzających, analizę danych oraz docieranie do odwiedzających z treściami marketingowymi.

5Alfa stosuje następujące pliki cookies podmiotów trzecich w ramach Strony:

    1. Piksel konwersji Facebooka – w celu zarządzania reklamami na Facebooku i prowadzenia działań remarketingowych, co jest prawnie uzasadnionym interesem Administratora.
      Narzędzie to dostarczane jest przez Facebook Inc. oraz jego spółki powiązane. To narzędzie analityczne, które pomaga mierzyć skuteczność reklam, pokazuje jakie działania podejmują Użytkownicy Strony oraz pomaga dotrzeć do określonej grupy osób (Facebook Ads, Facebook Insights).
      Informacje zbierane w ramach używania Piksela Facebooka są anonimowe i nie pozwalają na Twoją identyfikację. Pokazują ogólne dane na temat użytkowników: lokalizację, wiek, płeć, zainteresowania. Dostawca może łączyć te informacje z informacjami jakie mu przekazujesz w ramach posiadanego konta w portalu Facebook, a następnie wykorzystywać je zgodnie z własnymi założeniami i celami.
      Więcej informacji znajduje się pod linkiem: https://www.facebook.com/privacy/explanation.
    2. Wbudowane kody analityczne Google Analytics – w celu analizy statystyk Strony. Google Analytics korzysta z własnych plików cookies do analizowania działań i zachowań Użytkowników Strony. Pliki te służą do przechowywania informacji, np. z jakiej strony Użytkownik trafił na bieżącą stronę internetową. Pomagają udoskonalić Stronę.
      Narzędzie Google Analytics jest dostarczane przez firmę Google LLC. Działania podejmowane w ramach korzystania z kodów Google Analytics opierają się na prawnie uzasadnionym interesie Administratora polegającym na tworzeniu i korzystaniu ze statystyk, co następnie umożliwia ulepszanie usług Administratora i optymalizację Strony.
      W ramach korzystania z narzędzia Google Analytics Administrator nie przetwarza jakichkolwiek danych Użytkownika, umożliwiających jego identyfikację.
      Więcej informacji na temat narzędzia Google Analytics można znalezc pod linkiem https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.
    3. Wtyczka programu Hotjar, która dostarcza 5Alfa informacji o zachowaniu użytkowników na stronie www (nagranie ruchów myszki na ekranie, oraz tzw. mapy cieplne, gdzie większość użytkowników skupia swoją uwagę na stronie www.
    4. Wtyczki kierujące do social mediów np. Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn. Użytkownik po kliknięciu w ikonę danej wtyczki odsyłany jest do strony zewnętrznego dostawcy, w tym wypadku właściciela danego serwisu społecznościowego np. Facebooka. Następnie ma możliwość kliknięcia „Lubię to” lub „Udostępnij” i polubienia fanpage Administratora, znajdujący się w portalu Facebook lub też bezpośredniego udostępnienia jego treści (postu, artykułu, video, itd.).
      Administrator zaleca zapoznanie się z polityką prywatności Facebooka przed założeniem konta w tym portalu. Administrator nie ma wpływu na dane przetwarzane przez portal Facebook. Od momentu kliknięcia przez Użytkownika w przycisk wtyczki odsyłającej do mediów społecznościowych, dane osobowe są przetwarzane przez portal społecznościowy np. Facebook, który staje się ich administratorem i decyduje o celach i zakresie ich przetwarzania. Cookies pozostawiane przez wtyczkę Facebooka (lub inne podmioty trzecie) mogą też być aplikowane w urządzeniu Użytkownika po wejściu na Stronę a następnie kojarzone z danymi gromadzonymi w portalu Facebooka. Użytkownik korzystając ze Strony akceptuje ten fakt. Administrator nie ma wpływu na przetwarzanie danych przez podmioty trzecie w ten sposób.
    5. Treści z portali i stron internetowych zewnętrznych dostawców. Administrator może osadzać na Stronie treści z portali, serwisów, blogów i innych stron internetowych zewnętrznych podmiotów. W szczególności mogą to być filmy z serwisu YouTube czy Vimeo. Wspomniane podmioty trzecie mogą zapisywać pewne dane o odtworzeniach treści jakich dokonał Użytkownik.
      Każdorazowo zapoznaj się z polityką prywatności poszczególnych dostawców usług i narzędzi zewnętrznych.
    6. Wtyczka do formularzy zapisu Active Campaign LCC. Administrator korzysta z wtyczki do formularzy Active Campaign, LCC.
      Pliki cookies wykorzystywane przez Active Campaign na Stronie są konieczne do prawidłowego działania usługi lub są wykorzystywane do celów analitycznych.

 

 

W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Strony. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.

Podczas pierwszego wejścia na Stronę, użytkownik musi wyrazić zgodę na cookies lub podjąć inne, możliwe działania wskazane w komunikacie, żeby móc dalej korzystać z zawartości Strony. Korzystanie ze Strony oznacza wyrażenie zgody.  Jeżeli Użytkownik nie chce takiej zgody wyrazić, powinien opuścić Stronę. Zawsze też, można zmienić ustawienia swojej przeglądarki, wyłączyć lub usunąć pliki cookies. W zakładce „pomoc” w przeglądarce Użytkownik może znalezc niezbędne informacje.

 

5Alfa podchodzi poważnie do ochrony Twoich danych

Dane klientów i użytkowników są przechowywane w zamkniętym systemie z dostępem na hasło. Dostęp do danych ma tylko administrator 5Alfa. Komputer, na którym pracuję jest chroniony hasłem przed osobami trzecimi. Hasła są przechowywane w specjalnym programie do zarządzania hasłami,  nie są przechowywane ani ‘w chmurze’, ani na papierze. Moje strony internetowe zbierające dane poprzez formularze używają certyfikatu SSL (symbol kłódki w przeglądarce przy nazwie strony).

 

Jak długo są przechowywane dane przez 5Alfa?

Jeżeli użytkownik zameldował się na listę e-mail w celu otrzymania bezpłatnego produktu informacyjnego lub newslettera, i w ciągu 6 miesięcy nie otworzył żadnego e-maila od 5Alfa, jego dane zostaną usunięte z listy.

Każdy użytkownik może w dowolnym momencie również wypisać się z listy e-mail, i jego dane zostaną wtedy usunięte z listy.

Dane klientów są przechowywane w administracji 5Alfa minimum przez 7 lat (łącznie z fakturami i danymi osobowymi), chyba że dany klient poprosi o usunięcie swoich danych osobowych. W tym przypadku oczywiście będzie to wykonane. Faktury będą przechowywane według wymagań prawnych.

 

Zgadzając się z Polityką Prywatności oświadczasz, że:

  1. wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych, podanych dobrowolnie, dla celów marketingowych przez 5Alfa. Zgoda obejmuje również przetwarzanie danych w przyszłości, pod warunkiem braku zmiany celu przetwarzania.
  2. wyrażasz zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej od 5Alfa, na podane przez Ciebie dane teleadresowe.
  3. zostałeś/aś poinformowany/a o tym, że:
  • administratorem Twoich danych osobowych w 5Alfa jest Lidia Krawczyk-Rikken;
  • masz prawo dostępu do swoich danych osobowych oraz prawo ich modyfikacji lub usunięcia z listy/list mailingowych;
  • usunięcie danych ze wszystkich list mailingowych 5Alfa powoduje usunięcie Twoich danych z systemu, który użytkuje 5Alfa do gromadzenia danych, chyba że jesteś klientem 5Alfa, w którym przypadku przechowujemy Twoje dane adresowe i faktury do administracji;
  • podanie danych osobowych jest dobrowolne, a jednocześnie niezbędne w przypadku zainteresowania płatnymi lub bezpłatnymi produktami 5Alfa.

 

Zmiany Polityki Prywatności


5Alfa zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w Polityce Prywatności.
Zmiany Polityki Prywatności będą komunikowane Użytkownikom na stronie Serwisu oraz drogą e-mailową.

  • Wszelkie zmiany do Polityki Prywatności stają się skuteczne w chwili ich zamieszczenia na stronie internetowej Serwisu, o ile nie zastrzeżono inaczej.
  • Po ukazaniu się na stronie głównej Serwisu lub w innych miejscach do tego przeznaczonych w Serwisie informacji o zmianach w Polityce Prywatności, Użytkownik powinien niezwłocznie zapoznać się ze zmianami, gdyż aktywacja w Serwisie po takim ogłoszeniu stanowi bezwarunkową akceptację nowej treści Polityki Prywatności przez Użytkownika.

 

Coś się nie zgadza, chcesz sprawdzić lub usunąć swoje dane?

Skontaktuj się w takich przypadkach bezpośrednio ze mną (administrator danych 5Alfa: Lidia Krawczyk) i sprawa zostanie przeze mnie załatwiona najpózniej w ciągu 3 dni roboczych.

W przypadku, gdy jednak chcesz złożyć skargę związaną z przetwarzaniem danych, możesz zwrócić się do Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens, używając tego linka: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/contact-met-de-autoriteit-persoonsgegevens/tip-ons

 

Bezpośredni kontakt:

Lidia Krawczyk-Rikken

Tel +0031(0)623 946 617

lidia@5alfa.com

 

Dane firmy:

5Alfa

Leidijk 88, 6681TP Bemmel, The Netherlands

KvK 59541504

BTW NL243757888B01